Foto: José Figueroa

Skådespelaren Micke och regissören Thommy försöker skapa en enmansföreställning tillsammans. Det är två veckor kvar till premiär och de har fortfarande inget färdigt material. Den relation som en gång börjat som en yrkesrelation har glidit över från det professionella in i en privat kamp som kräver frigörelse och upplösning.

Den största av dom största är skriven, regisserad och framförs av skådespelarna Eva Johansson och Louise Löwenberg. Genom denna föreställning har Eva och Louise skapat ett möte mellan sig själva och dessa scenkonstens manliga kultfigurer, ett möte som genomsyras av en kritisk blick. Ur en vilja att frigöra sig från en ägande blick och klassiska maktbeteenden, synar Eva och Louise dessa in i minsta detalj och demonterar dem på samma gång. Föreställningen är en undersökning av det normerande manliga geniet.

"Jag njöt, det var ömt och precist. Tycker mycket om den fina persbrant/berggren-studien!"
Suzanne Osten, konstnärlig ledare, Unga Klara

”Det är två delikata tolkningar som Louise Löwenberg och Eva Johansson gör”, ”som underhållande dekonstruktion av det manliga geni som alltför länge fått härja fritt på tiljorna är Den största av dom största ett alldeles njutbart stycke scenkonst.”
Jenny Aschenbrenner, Aftonbladet

”underhållande debattinlägg, som häcklar de manliga genier som i så många decennier har hållit sitt järngrepp över det europeiska teaterlivet”, ”(…) alla lika underbart gestaltade av en nollad Eva Johansson i regi av Louise Löwenbergs slemma Berggrenkopia.”
Ylva Lagercrantz Spindler, Nummer.se

”Eva Johansson och Louise Löwenberg är lysande i sina roller”
Eva Gustin, Teatermagasinet

Eva och Louise träder in i sina roller som män på ett genomarbetat sätt. (...) Replikerna är träffsäkra och reaktionerna naturliga. (...) oerhört roande att se de mäktiga karlakarlarna spelas av kvinnor och maktspelet förstärks avsevärt i deras gestaltning. (...) ”Den största av dom största” blir denna juls tomtebloss - sprakande intensivt tills det plötsligt återigen är vintermörkt.
Vilma Ahlén, Tidningen Kulturen

”En magnifik föreställning, nåt av det bästa jag sett på länge och som dröjer sig kvar, inte minst för den totala och blixtrande scennärvaron.” 
Unni Drougge, författare, krönikör och journalist

Den största av de största hade premiär på Dramalabbet i decmeber 2011 och kommer under 2012 och 2013 spelas på Dramalabbet samt gästspela på bl.a. Stockholms Kulturfestival. För mer information om kommande gästspel, se aktuellt.

Helena von Zweigbergk berättar om Den största av de största i Spanarna i P1 8/2. Klicka här för att höra programmet.

Klicka här för att läsa tidningen People Magazines intervju med Eva och Louise om föreställningen.

Av och med: Eva Johansson och Louise Löwenberg Regi- och manusöga: Fijona Jonuzi och Malin Hellkvist-Sellén Tekniker och medverkande: Linn Persson Scenografi: Jenny André Kostym: Åsa Norman Ljus: Sanna Strokirk-Lilja Mask: Angelica Ekeberg Ljudesign: Tobias Hylander Affisch: Matilda Flodmark Fotograf: José Figueroa Marknadsföring: Marlene Jonsson Producent: Stina Engquist och Sara Bergsmark