Foto: José Figueroa

"Louise Löwenberg och Eva Johansson har skrivit och spelar själva rollerna som de två unga männen i ”Kusiner” (Fijona Jonuzi står som pjäsens ”regiöga”). Uppväxta nära varandra, på väg in i var sin skepnad av manlighet har de hela tonårstidens erotiska beredskap i luften mellan sig när den ene, den bredbente macho killen Eva Johansson kommer på besök hos den bleke, glasögonprytt seriöse Louise Löwenberg.

Den välfångat grabbiga jargongen ångar av halvt omedvetna begär. Fantastiskt skickligt skrivet och framfört är det, och när två kvinnor, i rollerna som män, älskar våldsamt med varandra syns plötsligt sexualiteten som en drift oberoende av könen."
Ingegärd Waaranperä, DN, 2010

"Kusiner handlar om maskulinitet, nära relationer och sexuellt begär mellan två unga män. Båda saknar språk för den relation de har med varandra. Likväl dras de till varandra, något som resulterar i sexuella handlingar som de upplever på olika sätt. Kusiner är en skicklig gestaltning av maskulinitet, sexualitet, begär och homofobi i en pjäs som tydliggör gränserna för vad killar får göra med varandra. Genom ett träffsäkert spel utforskar Eva Johansson och Louise Löwenberg maskulinitetens villkor i en värld där kön och sexualitet inte är fria från samhällets maktordning."
Tiina Rosenberg
Professor
Lund University - Centre for Gender Studies

"Det är komiskt, men mest sorgligt och bra."
Sara Granath, Svd

”Pjäsen har många bottnar, men sex, lust och genusperspektiv är framträdande teman. Eva och Louise gör sina roller med känsla och inlevelse."
Jonas Anderson, Kulturbloggen

Kusiner hade urpremiär på Dramalabbet i maj 2010 och har gästspelat på Ung scen/öst, Departure (Stockholms dramatiska högskola), Byteatern Kalmar Läns Teater, Teaterhögskolan i Luleå, Stockhoms Stadsteater/Pride, Högkvarteret m.fl. En tidig version av Kusiner ingår i Riksteaterns Ny text-antologi 2008.

 

Av och med: Eva Johanson och Louise Löwenberg Regi- och manusöga: Fijona Jonuzi Scenografi: Lena Öberg Ljus: Sanna Strokirk-Lilja Mask: Daniela Krestelica Kostym: Tove Berglund Fotograf: José Figueroa Producent: Sara Bergsmark