Foto: José Figueroa

PARET

En föreställning om förälskelse, åldrande och utanförskap.

Paret skildrar ett möte mellan två lesbiska kvinnor, en 85-åring och en 70-åring i ett 60 minuter långt drama där kvinnorna försöker nå varandra i en förälskelsefas.

PARET hade premiär 10 januari och har under våren 2015 spelats på Dramalabbet i Stockholm och har gästspelat på Parkteatern, Unga Klara, Stockholms dramatiska högskola, Stora Teatern i Göteborg och på Full täckning på Filmhuset.

Som inspiration till föreställningen ligger en förstudie med intervjuer av kvinnor i åldrarna 60 – 90.

I december 2015 visade vi PARET - utställningen i samband med att föreställningen gästspelade på Unga Klara. Utställningen bestod av en work-in-progressfilm av Eva Johansson som skildrar mötet mellan henne och den 85-åriga kvinna som varit en stor inspirationskälla för hennes rollarbete, och en fotoutställning med porträtt av äldre lesbiska par, fotograferade av Louise Löwenberg.

”Väldigt fin föreställning. Otroligt vackert att se den sköra, sköra kärleken i två kroppar som har svårt att resa sig ur stolen.” Jenny Aschenbrenner, Kritiken i P1.

”Vilken förställning. Duon Eva Johansson och Louise Löwenberg lyckas inte bara med konststycket att spela två 80-åringar i gråsprängda peruker utan att det blir fånigt, utan förmår också gestalta den stora kärlekens mäktiga kraft, när i livet den än visar sig. (---)Det är inte bara gesterna, intonationen och det exakta kroppsspråket som imponerar. Bakom tändernas galler, i tystnaden och blickarna rasar ett hav av outtalade tankar och emotioner som rör kärleken, de egna förväntningarna och rädslan för omgivningens reaktioner.” Isa Andersson, Expressen

”En helt fantastisk föreställning. Ingenting annat. Bara helt fantastisk. När teater är det där som vi vet att det kan vara men inte tillräckligt ofta är. Så är Evas och Louises föreställning. Alla bör/måste/ska se den.” Carolina Frände, konstnärlig chef för Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen.

”En enastående föreställning! Jag grät så det skvalade i slutet. (---) Modiga och underbara skådespelare.” Sissela Kyle, skådespelare och chef för Parkteatern

”Extremt träffsäker och gripande föreställning! Det är sånt som gör att jag fortfarande tror på teaterns unika förmåga att nå in i själen. Sättet att prata, röra sig, kostymen, formuleringarna – allt lika genomarbetat och omsorgsfullt utmejslat. Jag uppfattade också en annan dimension än det uttalade temat, nämligen detta med intimitet. Hur fruktansvärt läskigt det kan vara, trots all längtan. Den där klaustrofobiska rädslan fick som en egen kropp på det avskalade scenrummet.” Unni Drougge, författare och journalist

Produceras med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Kulturrådet, Stockholms stad, och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Förstudien finansierades av Kulturbryggan.

 

Av och med: Eva Johansson och Louise Löwenberg Handledare: Anna Pettersson Scenografi och ljusdesign: Jenny André Mask: Angelica Ekeberg Tekniker: Ann-Marie Fritiofsson Affisch: Matilda Flodmark Fotograf: José Figueroa Affischfoto: Louise Löwenberg